Foto: Noella Johansson

För företagen är det viktigt att befinna sig i utvecklingens frontlinje och att vara tidiga med nya affärsidéer. Därför sitter representanter från både fordonsjätten Scania och energiföretaget Fortum i Smarta städers styrelse.

Digitaliseringen och teknikens utveckling har satt sin prägel på näringslivet och skapat både nya affärsmöjligheter och affärsverksamheter.

”Scania vill definitivt vara i framkant inom både den nya tekniken och den framtida affärsutvecklingen och därför är det viktigt att vi är aktiva inom det här området, säger Ulf Ceder som är ansvarig för forskningsområdet framtida transportsystem på Scania.
”Samtidigt inser vi att vi inte kan göra allt själva så vi hoppas att det här programmet ska ge oss möjligheten att ingå nya spännande partnerskap.”

En stor drivkraft för företagen är att de hoppas att de under programmets gång ska hitta nya möjligheter att göra affärer och inom området smarta och hållbara städer finns det stor potential, tror Catarina Nauclér, forsknings- och utvecklingschef på Fortum.

Av: Malin Isaksson, Dagens Industri.